Informace

Sledujte naše videa na YouTube

Přihlaste se k odběru nových videí, které pro vás pravidelně natáčíme

Důvody proč u nás nakupovat.

Výběr nového hrnčířského kruhu

Nákup hrnčířského kruhu obvykle následuje hned po pořízení nové keramické peci. Podle našich zkušeností není výběr hrnčířského kruhu tak náročný jako výběr správné vypalovací pece. Výrobců hrnčířských kruhů není mnoho, před samotným výběru správného kruhu pro vaše použití doporučujeme si ujastnit následující hlediska.


A) Účel - co na něm budete vyrábět

  • příležitostné zájmové použití bez větších nároků na výkon hrnčířského kruhu
  • polo nebo profesionální točení s menšími nároky (poloprofesionální třída) - začátečník, který to s točením myslí vážně nebo profesionál s nižšími nároky na výkon stroje (max. cca. 8 - 10 kg točené hmoty)
  • profesionální točení s velkými nároky (profesionální třída) - profesionální hrnčíř, který točí často nebo velké výrobky (cca. 5 -40 kg točené hmoty)


B) Cena -  rozpočtové omezení

Cena by při nákupu hrnčířského kruhu neměla být na prvním místě, protože stejně jako u vypalovacích pecí se levný nákup může v budoucnu prodražit. Doporučujeme nákup hrnčířského kruhu spíše odložit než uspěchat. Ceny hrnčířských kruhů, které jsou dlouhodobě odzkoušeny po celém světě v posledních letech klesly díky snížení dopravních nákladů při dovozech ve velkých objemech.

C) Požadovaná kvalita, životnost, spolehlivost, reference

Vysoká kvalita kruhů asi jako v každém odvětví není samozřejmostí. Co se týče kvality doporučujeme držet se značek světových lídrů výrobců hrnčířských kruhů. Je také dobré se případně poradit se zkušeným hrnčířem. Většina výrobců nabízí pestrou škálu modelů kruhů s nejrůznějšími parametry a typy použití.

Až po ujasnění výše uvedených hledisek může následovat porovnávání technických parametrů jednotlivých modelů od různých výrobců.

Vzhledem k tomu, že prodejem hrnčířských kruhů se zabýváme dlouho, dovolili jsme si pro Vás ve spolupráci se zkušenými hrnčíři a keramiky připravit základní body, které podle našich zkušeností jsou považovány za nejpodstatnější a které by měly být určitě před samotným nákupem uváženy či zodpovězeny. Informace na této stránce nejsou návodem k nákupu, nýbrž jednoduché vodítko pro zákazníky, kteří si chtějí nechat poradit podle jakých hledisek správný hrnčířský kruh vybírat.


Doporučujeme porovnávat následující body:

1) Používané hrnčířské kruhy jsou v dnešní době z 99% elektricky poháněné, kopací kruhy patří historii, jsou vhodné k pořádání dobových jarmarků (jako atrakce) popř. jako výzdoba starobylých prostor. K točení v masovém měřítku se v dnešní době používají výhradně elektricky poháněné hrnčířské kruhy. Nesnažte se např. do zájmových dílen pořizovat kopací kruhy, nebyly by používané.

2) Zjistěte si typy převodů jednotlivých modelů kruhů. Kromě toho, že každý převod snižuje účinnost motoru (výkon) zapříčiňuje také hlučnost a vibrace, což je hned po vzduchové bublině v hlíně největší nepřítel každého hrnčíře. Převodem rozumíme -  převodové řemeny, převodovky, ozubená kola, třecí převody (např. v ČR v minulosti oblíbený typ převodu pomocí puku), atd. Nejmodernější stroje nemají žádný typ převodu, motor je umístěn přímo pod točnou, jedná se o tzv. přímé zapojení (neboli DD - direct drive).

3) Při pořizování elektrického hrnčířského kruhu věnujte zvýšenou pozornost způsobu regulace otáček. Zastaralé a dnes již málo používané je použití pedálu brzda a pedálu plynu. Zvláště u začátečníků se často stává, že sešlapují oba pedály najednou. Navíc obložení brzdy podléhá opotřebení, které je nutné vyměňovat. Výhodná a moderní je plynulá regulace otáček (elektricky nebo elektronicky) ať už pákou nebo nožním pedálem. Plně dostačující je regulace v rozsahu 0 - 250 otáček/min (rpm).

4) Důležitou veličinou je také hlučnost kruhu. Nejtišší hrnčířské kruhy se pohybují okolo 30 dB, což svou hlučností odpovídá zapnutému tiššímu počítači. S kruhy s nízkou hlučností můžete v případě potřeby pracovat téměř v obývacím pokoji aniž byste někoho rušili. Obzvláště je to důležité v dílnách, kde se zároveň točí a zároveň modeluje, kde pracuje více keramiků v jedné keramické dílně.
 
5) Průměr točny kruhu není nejdůležitější, většina točířů běžně netočí zboží s podstavou větší než 300 mm. V případě potřeby existují samozřejmě také speciální podložky na točnu pro točení většího zboží. Často lze u kruhů mít více točen a libovolně použít zrovna tu, která bude nejlépe vyhovovat. Důležitější je spíše materiál, z kterého je točna vyrobena, mezi nejoblíbenější patří lehké hliníkové slitiny. Plastové točny mají nízkou životnost, ale jsou zase vhodné pro jemné dětské ruce.

6) Pokud plánujete točit i větší výrobky (vázy, amfory, veliké či velmi široké mísy, objemné silnostěnné zboží např. zahradní, apod.) porovnejte si výkon kruhů. Výkon hrnčířského kruhu není ani tak určován příkonem motoru (kW), jak se často uvažuje jako spíše jeho účinností. Ta je daná sofistikovaností konstrukce stroje. Výkony kruhů jsou porovnatelné jedině podle maximálního možného  zatížení. Jinými slovy podle toho s kolika kg hmoty je maximálně možno pohodlně točit při samovolném nesnížení otáček kruhu,  které by byly způsobené velkým zatížením. Mezi jednotlivými výrobci se tento údaj obtížně porovnává.

7) Také spotřeba elektrické energie se u jednotlivých modelů významně liší. Kruhy s motory více jak 400 W jsou nehospodárné a většinou málo účinné, doporučujeme se jim vyhnout. Výhodné jsou bezúhlíkové (Brushless) motory, které mají nízkou spotřebu a jsou bezúdržbové. Rozdíl ve spotřebách elektrické energie v ročním součtu vás může nemile překvapit.

8) Často se stává, že je potřeba s hrnčířským kruhem manipulovat, přenášet a převážet jej. Z tohoto důvodu Vás jistě bude zajímat jeho celková hmotnost a připojovací napětí. Tvrzení, že hrnčířský kruh s větší hmotností je stabilnější je mýtus, není to pravda. Hmotnosti moderních strojů se pohybují okolo 50 kg. Je to dostatečná hmotnost pro dobrou stabilitu při točení opravdu velkého zahradního zboží. Co se týče napětí, doporučujeme klasické domovní zásuvky, tzn. napětí 230 V (dříve uveděno jako 220 V). Kruhům poháněné motory na 400 V (380 V) se vyhněte. Jsou při případném přesunu limitovány existencí zásuvky tohoto typu. Mimo jiné nižší  napětí je také bezpečnější.
 
9) U hrnčířských kruhů je mnoho kvalitativních znaků, které je třeba sledovat a které trvale ovlivňují jejich životnost. Např. potřebu náhradních dílů, výsledky točení, pohodlnost obsluhy, spotřebu energie, ale i funkční spolehlivost. Doporučujeme sledovat detaily zpracování jednotlivých modelů, ideální je si hrnčířské kruhy skutečně prohlédnout.

10) Požadovaný směr otáček je do jisté míry dán orientací pravák/levák, do jisté míry také zvykem. Pokud se u kruhu bude střídat více točířů je výhodné, v případě potřeby jednoduše měnit směr otáček. Toto v dnešní době nabízí prakticky všichni výrobci kruhů.

11) Z důvodu případného uplatňování záruky není taktické zvažovat nákup kruhu mimo ČR. Stejné je to i s kruhy, které nejsou určeny pro český trh a byly dovezeny mimo výhradní zástoupení pro ČR/SR z jiné země. I u kvalitního výrobku se může objevit nutnost záručního servisu. Například u světoznámých hrnčířských kruhů SHIMPO naše firma zajišťuje případný záruční a pozáruční servis pouze u kruhů určených pro český trh, distribuovaných prostřednictvím našeho výhradního zastoupení kruhů SHIMPO a našich odborných smluvních prodejců (pokud si nejste jisti zda Váš dodavatel je naším odborným prodejcem - informujte se u nás, rádi Vám odpovíme. V souladu s požadavkem výrobce držíme základní náhradní díly skladem, jen tak lze případnou nepříjemnost obratem řešit.

Zde jsme pro Vás připravili nejčastěji kladené dotazy týkající se kruhů, točení a odpovědi na ně.

Věříme, že Vám pomohou při výběru vhodného hrnčířského kruhu či při začátcích s točením.
 
V případě jakýchkoliv jiných dotazů nás kontaktujte, jsme připraveni na ně odpovědět. Kontaktní údaje naleznete pod tlačítkem "Kontakty".  
   

Otázka: Který hrnčířský kruh je nejlepší?
Odpověď: Na tuto často kladenou otázky nelze jednoznačně odpovědět. Vzhledem k tomu, že existuje mnoho různých modelů lze říci, že žádný. Je třeba najít pro daný účel, požadavek a potřebu ten možná nejvhodnější.
    
Otázka: Záchytná vana (umyvadlo) ano či ne?
Odpověď: Začátečníkům a mírně pokročilým točířům záchytnou vanu jednoznačně doporučujeme, u profesionálních točířů záleží co točí, s jakou hmotou točí a samozřejmě na jejich rozhodnutí. Výhodné je pokud je jí možné jednoduše a rychle odmontovat - lze ji použít v případě potřeby a může být jednoduše umyta.
    
Otázka: Kruh s židličkou nebo bez židličky?
Odpověď: U kruhů se zabudovanou židličkou se omezeně ovlivňuje její odstup, výška a typ. Naopak kruh bez židličky je možné doplnit vhodnou židličkou podle představ obsluhy, mimo jiné je mohou obsluhovat tělesně postižení. Kruhy bez židliček je také významně jednodušší přemisťovat.
    
Otázka: Jak dlouho trvá se naučit točit?
Odpověď: Točení na kruhu se nelze naučit z žádné knihy. Záleží především na počtu natočených hodin a zručnosti. Existuje řada základních hmatů s kterými Vám může pomoci instruktáž zkušeného hrnčíře. Základem úspěchu je kvalitní kruh a neméně také kvalitní keramická hlína.
    
Otázka: Jaká hlína je na točení nejvhodnější?
Odpověď: Profesionální točíři točí prakticky ze všech typů hlín. U našich zákazníků jsou pro točení nejoblíbenější velmi kvalitní německé hlíny Witgert. Do začátku je vhodné zvolit hmotu s menší tzv. "pamětí". To splňuje většina jemně ostřených hlín, ostřené: 2502 - 2505 (např. bílé kameniny č. 11 SF 0-0,2 a č. 11 SF, kamenina barvy kůže č. 2 SF nebo luxusnější žlutá kamenina č. 14 SF). Pro úplné začátky je možné zvolit levnější typy hlín, obvykle se používá kamenina barvy kůže č. 2 bez ostřiva (je nejlevnější, ale přesto velmi kvalitní a oblíbená pro točířské začátky)
    
 Otázka: Zajišťuje Vaše firma záruční i pozáruční servis Vámi prodávaných kruhů?
 Odpověď: Ano, zatím ale nebyl příliš zapotřebí.
    
Otázka: Jaké hrnčířské nářadí doporučujete do začátku?     
    

Odpověď: Nabídka nejrůznějších druhů nářadí pro hrnčířskou práci je široká. Každý točíř má své oblíbené nářadí, chvilku trvá než mu padne do ruky. Do začátku je vhodná např. sada  hrnčířského nářadí (viz. obrázek). Je vhodně poskládaná a za příznivou cenu.

 

Věříme, že zde uvedené rady Vám budou užitečné a přejeme Vám šťastnou ruku při výběru hrnčířského kruhu. V případě dotazů ohledně kruhů nás neváhejte kontaktovat.